Gdzie zjemy najlepsze pastrami w Nowym Jorku?

Redaktor: Klaudia (Korektor: Michał Jakoniuk) Tagi , , ,

Kanapka z pastrami to jedna z najbardziej kultowych i rozpoznawalnych potraw kuchni amerykańskiej. Czym jest Nowy Jork bez kanapki z pastrami? Klasyczną wersję pastrami zjemy w wielu delikatesach, restauracjach oraz w sklepach na rogu. Gruba warstwa plastrów pastrami z dodatkiem pikantnej musztardy i chleba to wszystko, czego potrzeba do stworzenia idealnej kanapki. O tym, skąd się wzięło oraz gdzie możesz zjeść najlepsze pastrami w Nowym Jorku dowiesz się w naszym artykule.

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
 

Pastrami – historia mięsnej kanapki

Pochodzenie pastrami jest w pewnym sensie tajemnicą, a sama nazwa pastrami pochodzi z języka tureckiego – pastırma, które oznacza dosłownie „prasowane mięso”. Pastrami to sposób konserwowania mięsa, który opracowali Turcy osmańscy. Solili i suszyli oni mięso (bardzo często wołowe, drobiowe, baranie lub kozie), aby je zakonserwować, a następnie nacierali tak przygotowane mięso przyprawami. Taki sposób konserwowania mięsa dotarł do Europy Wschodniej i stał się popularny w Rumunii.

Rumuńscy imigranci osiedlający się w Nowym Jorku rozpowszechnili pastrami i aby zaoszczędzić pieniądze, zrezygnowali z gęsi na rzecz łatwo dostępnego szpondra wołowego. Dzięki możliwości chłodzenia mięsa, rumuńscy imigranci mogli używać słabszej solanki, dzięki czemu powstała delikatniejsza forma pastrami. Nikt nie wie na pewno, jak zmieniła się nazwa z rumuńskiego pastramă na pastrami, natomiast jedna z teorii mówi, że nazwa ta rymowała się z „salami” i była sprzedawana w delikatesach.

Najważniejsza wołowina

Pastrami powstaje z tłustego mostka wołowego, który jest wstępnie solony, nacierany mieszanką przypraw (czarny pieprz, gorczyca i kolendra), a następnie wędzony. W rezultacie powstaje doskonały kawałek mięsa o złożonym i charakterystycznym smaku, a sama kanapka pastrami powinna być tłusta oraz delikatnie różowa wewnątrz. Najlepiej smakuje podane na ciepło.

Cienko krojona kanapka z pastrami z pysznym mięsem na bagietce z serem cheddar, cebulą,  licencja: shutterstock/By Daniel_Dash
Cienko krojona kanapka z pastrami z pysznym mięsem na bagietce z serem cheddar, cebulą, licencja: shutterstock/By Daniel_Dash

Najlepsze restauracje z pastrami w Nowym Jorku

Katz’s Delicatessen

Katz’s od 133 lat w Lower East Side serwuje pastrami i salami. Tutejsze pastrami jest najlepsze w kraju. Pastrami z Katz’s Delicatessen jest nie tylko przyjemnie tłuste, delikatne oraz lekko wędzone, ale i doskonale rozpływa się w ustach.

205 East Houston Street, przy Ludlow Street, Lower East Side

Pastrami Queen

Pierwotnie lokal nazywał się Pastrami King i mieścił się w Williamsburgu, a po pewnym czasie właściciel przeniósł się do Queens i finalnie otworzył się w Upper East Side. Możesz zjeść tu pastrami o ekstremalnej wielkości, które jest bardzo delikatne, soczyste i jednocześnie posiada wyrazisty smak. Jest to miejsce bardzo popularne wśród okolicznych mieszkańców.

138 West 72nd Street, między Columbus Avenue a Broadwayem, Upper West Side

Sarge’s Delicatessen & Diner

Kanapki z pastrami w delikatesach Sarge’s Delicatessen & Diner w Murray Hill podawane są na posmarowanym masłem i opieczonym chlebie żytnim, często z dodatkiem roztopionego szwajcarskiego sera. Znajdziesz tu wiele rodzajów tej kanapki. Polecamy przyjść tu z przyjaciółmi, aby delektować się tutejszym pastrami.

548 3rd Ave, New York, NY 10016

David’s Brisket House

Znajdujące się w centrum dzielnicy Bed-Stuy (Bedford-Stuyvesant ) delikatesy żydowskie, które serwują pastrami w stylu halal. Tutejsze pastrami jest bardzo soczyste, intensywnie przyprawione i bardziej wędzone niż inne. Kanapki te są dostępne w trzech rozmiarach, od standardowej wielkości po ekstremalnie duże.

533 Nostrand Avenue, między Herkimer Street a Herkimer Place, Bedford-Stuyvesant

Frankel’s Delicatessen & Appetizing

Miejsce to połączyło dwie tradycyjne żydowskie instytucje, delikatesy mięsne i sklep z rybami. Tutejsze pastrami jest bladoróżowe, soczyste oraz krojone w grube plastry. To jedyne miejsce w mieście poza Katz’s Delicatessen, serwujące pastrami w ten sposób.

 631 Manhattan Avenue at Bedford Avenue, Greenpoint

Liebman’s Deli

Na północy, w malowniczym Riverdale, znajdują się długo działające od 1958 roku żydowskie delikatesy. Tutejsze pastrami jest nieco chudsze niż w innych tego typu miejscach, dzięki czemu jest popularne wśród osób na diecie i starszych. Niemniej jednak, jest ono niezwykle aromatyczne i smaczne.

552 West 235th Street, między Oxford i Johnson avenues, Riverdale

Butcher Block

Ten irlandzki sklep mięsny i spożywczy, który oferuje europejskie produkty jest ulubieńcem wśród okolicznych mieszkańców. Znajdziesz tu długą ladę z wieloma rodzajami kanapek pastrami na ciepło. Co ciekawe, pastrami w Butcher Block jest z irlandzkiej wołowiny i sprzedaje się je po okazyjnych cenach.

43-46 41st Street, przy Queens Boulevard, Sunnyside

Second Avenue Deli

Delikatesy Second Avenue pierwotnie działały w East Village, jednak po kilku latach właściciel przeniósł je do obecnej lokalizacji w Murray Hill. Pastrami jest tu bardzo dobre, ma głęboki odcień czerwieni i jest krojone bardzo cienko. Second Avenue Deli to jedne z delikatesów o długiej tradycji, które warto odwiedzić podczas pobytu w Nowym Jorku.

162 East 33rd Street, pomiędzy Lexington i Third avenues, Murray Hill

Autor: Magdalena Łydka

Drogi Czytelniku, nie jesteśmy nieomylni, ale staramy się, aby nasze artykuły były wartościowe i dawały satysfakcję Czytelnikom. Jeśli znajdziesz błąd w artykule, będziemy Ci niezmiernie wdzięczni za poinformowanie nas o nim na adres: redakcja@medialive.pl

Wybierz najtańsze hotele w Nowym Jorku

Poprzedni

Sernik nowojorski, bajgle i inne przysmaki nowojorczyków

Plaże w Nowym Jorku

Następny

Dodaj komentarz